Martin Krupička

Testes – jídlo, které má koule, doslova

26.9.2017
Vše o tom, jak jsem se červenal při koupi, přes vaření, až ke konzumaci.

Že nevíte, co je to testes? Já to také nevěděl, když jsem toto „maso“ viděl v hypermarketu, ale na první pohled mě zaujalo. Jenže strejda google ví všechno, a tak jsem po chvíli zjistil:

  • Latinsky: testis
  • Množné číslo: testes
  • Hovorově: koule - samčí pohlavní žláza obratlovců

  

A protože jsem minimálně tušil, že ve Španělsku se jedná o velkou delikatesu, řekl jsem si, jednou, jednou to zkusím. No a ten čas nastal minulý týden.

 

Jak jsem kupoval testes a červenal jsem se až na zadku

Kupoval jsem maso na paštiku, což byl jenom zastírací manévr, dívám se dívám a testes nikde. Doteď jsem trochu mlžil i vám, což paní prodavačky rozhodně nedělaly. Když jsem se u pultu jako gentleman, spíše stydlivý malý chlapec zeptal, zda mají testes, paní prodavačka se s tím rozhodně nepárala. Myslíte jako býčí koule? Následně se otočila a zavolala na kolegyni: Jano, máme ještě býčí koule? No, já se červenal až na zadku. Všichni se na mě dívali, což jsem právě nechtěl. Kolegyně Jana zašla do zázemí, vrátila se a volá zpět: Jooo, máme tam ty býčí koule. Na to se na mě otočila ta první a zeptala se mě před celou, velkou frontou: A kolik chcete těch koulí? Tichým hlasem odpovídám: Mohu poprosit čtyři, prosím. A opět: Jani, tak čtyři ty koule. Fakt, nic komornějšího jsem si fakt nepřál.

 

V Čechách nic nového

Býčí koule nejsou u nás nějakou novinkou, naopak tento pokrm má u nás mnohasetletou historii a byl uznávanou pochoutkou. A opět se budu znovu opakovat, že zvyk tento pokrm konzumovat u nás mizel s příchodem komunismu. Dnes má nálepku něčeho nečistého, sprostého a společnost k němu přistupuje poněkud puritánsky. Přiznám se, že i jsem byl takový, jenže přiznejme si, kdo nezkusil kaviár nebo mlíčí? Však to je ještě daleko horší. A pro ty největší puritány bych chtěl kontrovat, že jitrnici jste snad jedli všichni. No a co je přírodní střívko? Místo, že mělo zvířátko celý svůj život exkrementy. A tak dlouho jsem o tom přemýšlel, až jsem se i já odvážil.

 

Výhody býčích koulí

  • Jsou dietní – jedná se o čisté maso
  • Jsou laciné – díky malé poptávce je můžete koupit doslova za pár korun
  • Jednoduchá příprava na konzumaci
  • Rozmanitá použitelnost
  • Afrodiziakum – není vědecky dokázáno
  • Prevence proti vráskám – není vědecky dokázáno

 

 

Nevýhody

  • Společensky kontroverzní
  • Malá nabídka – málo kde je koupíte
  • Chuťově nejsou tolik výrazné – nemají tuk

 

Příprava

Býčí koule lze připravit na mnoho způsobů. Nejčastějším receptem je smažení na cibulce s česnekem, případně klasicky jako řízek. Jediné, co byste neměli zapomenout udělat je, přes noc je nechat namočit v mléce. Výhodou v ČR je, že se kupují již odblaněné. Více receptů zde v odkazu.

 

http://www.receptnajidlo.cz/pikantn%C3%AD+sma%C5%BEen%C3%A9+b%C3%BD%C4%8D%C3%AD+%C5%BEl%C3%A1zy+recept

 

Býčí koule ve světě

Co se týče Evropy, jedná se o delikatesu zvláště na jihu a v Anglii. V USA se každý rok koná velmi hojně navštěvovaný Montana Testicle Festival, kde se jim přezdívá „ústřice ze Skalistých hor“. V Asii na ně narazíte de facto všude. Jak hovoří klasik Princ Philip: „Pokud to má čtyři nohy a není to židle, pokud to má dvě křídla a létá to, ale není to letadlo, a pokud to plave a není to ponorka, tak to Číňan sní.“

 

Zajímavost: V USA si můžete zakoupit dokonce pivo z vařených býčích varlat.

 

Lokální názvy

  • ČR – býčí koule, testes
  • Anglie – stones
  • Francie – animelles
  • Španělsko – criadillas
  • Portugalsko - criadilhas

 

Jak mi chutnali

O víkendu jsem je okusil na cibulce s česnekem a na konec brandy. Musím říci, že jsem v životě jedl lepší věci, ale možná to i bylo mým kuchařským uměním, spíš neuměním. Kdo ví. Nicméně konzistenci bych přirovnal k tresčím játrům, však obojí jsou vlastně vnitřnosti. Chuť byla jemně máslová, méně výrazná.

 

Závěrem

Mějte koule a kupte si koule. Jak můžete kritizovat, když jste neochutnali. Jak jsem psal výše. Kaviár vám nevadí, střívko je také v pohodě, ale tady budete dělat Zagorku. Já ne. Zkusil jsem a nelituji. Neříkám, že bych se po koulích strhal, ale rozhodně čas od času věřím, že při nějaké naší gentleman party s chutí nabídnu svým přátelům. Jedná se o velmi zajímavý pokrm za velmi směšné peníze. Kilo libového a čistého masa za osmdesát korun za kilo? To nestojí ani buřty. A kdo ještě váhá, doporučuji k zamyšlení tento článek:

 

http://www.martinkrupicka.cz/clanek/lifestyle/zobrazit/ctyri-jidla-chudych-ktera-jsou-dnes-znamkou-luxusu

 

MK

 

 

 

11.4.2021

Antiche Contrade Primitivo di Manduria DOC plus recept na hovězí

Antiche Contrade Primitivo di Manduria DOC and beef recipe

1 + Číst dále
31.3.2021

Whisky a destiláty. Investice bez limitu 03/2020

No limit whisky and spirits investing 03/2020

3 + Číst dále
29.3.2021

Trigo Reserva Aneja 12 yo recenze

Trigo Reserva Aneja 12 yo review

3 + Číst dále